Wandelen naar Lefkogia

Mijn wandeling start vanuit huis in Preveli Hills. Volgens mijn gps is het 3,6 kilometer naar Lefkogia via de olijfgaarden. Ik zal er vast iets langer over doen, want onderweg besluit ik regelmatig een andere weg in te slaan.

Het eerste stuk van mijn wandeling loop ik over de asfaltweg richting de olijfperserij. Daar sla ik linksaf de onverharde weg op die dwars door de olijfgaarden loopt. Tsounato en koroneiko staan hier in rijen gebroederlijk naast elkaar. Ik volg het kanaal langs de weg waar koud en helder bergwater doorheen stroomt. Dit kanaal volgt slingerend zijn weg naar Lefkogia. Verdwalen is hier onmogelijk.

Aan de rand van de olijfgaarden staan vijgen- en granaatappelbomen en af en toe een druivenstruik. Helaas zijn de vijgenbomen al helemaal leeg gegeten. De granaatappels zijn nog iets te klein, over 1 of 2 weken kan ik ze plukken. Al die verschillende kleuren groen met het grijs van de bergen en blauw van de lucht is prachtig.

Een slingerend pad

Het is einde van de middag (4 uur geweest) en nog is het erg warm en bijna windstil. Het pad loopt slingerend door de olijfgaarden en loopt dan omhoog naar de hoofdweg. Die steek ik over en ik volg het volgende pad door de olijfgaarden. Ook hier loopt het kanaal, dat even onder de weg verdween.

Prachtig gevormde tsounato olijfbomen
Prachtig gevormde tsounato olijfbomen

Af en toe wordt het landschap onderbroken door een wit huis of een veld met zonnepanelen, verscholen tussen de olijfbomen. Ook staan hier kassen, niet van glas zoals in Holland maar met plastic. In de meeste kassen groeien komkommers. Er passeert een pick-up, ik steek mijn hand op en hoor vanuit de auto Γεια σου (Hallo). Mensen uit de buurt en we kennen elkaar van gezicht.

Halverwege mijn wandeling loop ik langs een tuin dat vol staat met korven waarin aloë vera groeit. Ganzen houden hier de wacht. Een paar honderd meter verderop kom ik bij de kruising van Gianiou. Een klein bergdorpje, 1 kilometer verderop hoog in de bergen. In de bocht staat een prachtig klein wit kerkje.

Het kleine witte kerkje
Het kleine witte kerkje

Ik sla rechtsaf en loop de heuvel af naar Lefkogia. De meeste toeristen rijden door dit dorp zonder uit te stappen. Maar het is echt de moeite waard om je auto te parkeren en de kleine straatjes achter de hoofdweg te ontdekken. Aan de hoofdweg is de supermarkt van Kostas, 3 taverna’s en een kleine kiosk waar je Griekse kleedjes en tafelkleden kunt kopen.

Kleurrijke huizen met bougainville
Kleurrijke huizen met bougainville
Smalle straatjes

De straatjes van Lefkogia zijn smal met voornamelijk witte huizen. Soms zie je een geel huis of zijn de raam- en deurkozijnen geschilderd in zachtblauw. Overal staan potten met planten naast deuren, op trappen of vensterbanken. De cyclaamkleurige bougainville steekt af tegen het wit van de huizen. Vrouwen zitten in de schaduw voor hun huis te handwerken. Uit sommige huizen komt Griekse muziek of hoor je druk gepraat. Elk straatje is bijzonder, de huizen zo dicht op elkaar gebouwd.

Na mijn ontdekkingstocht door het dorp loop ik terug naar de hoofdweg en koop ik bij Kostas wat boodschappen voor het avondeten. Daarna loop ik dezelfde weg weer terug naar huis genietend van het uitzicht, de geur van de bomen en het land. Wat is het hier toch prachtig!