De reiziger uit Kreta

Het is 3 uur ’s nachts, mijn telefoon maakt ‘ping’ geluidjes. Het is de reiziger, hij is gearriveerd op het vliegveld van Heraklion en heeft net ingecheckt.

Een zeer spannende dag voor de reiziger want het is de eerste keer dat hij Griekenland verlaat. In Athene moet hij overstappen voor het vliegtuig naar Amsterdam. In de wintermaanden zijn er zelden directe vluchten vanaf de eilanden. Alles gaat via Athene vanuit Kreta.

We chatten totdat hij naar de security gaat. Even is het stil en ik dreig in slaap te vallen maar 20 minuten later komt er een bericht ‘ping’ …. Ik ben bij de gate en om 5 voor 6 start het boarden. Zin om nog even te praten? Ach welja, ik kan toch niet meer slapen. Het boarden start, we spreken af dat hij in Athene weer contact opneemt.

Ik val in slaap, een klein uurtje denk ik want mijn telefoon maakt alweer ‘ping’ geluidjes. ‘Ik ben in Athene en zoek naar de gate’. Als hij de gate gevonden heeft is het boarden al gestart. ‘We zien elkaar op Schiphol’ schrijf ik. Slapen lukt niet meer, ik stap uit bed en maak een koffie met toast.

Naar het vliegveld

Kwart over 10 stap ik in de auto en rijd naar het vliegveld. In de auto stel ik mezelf allerlei vragen. Wat zou hij van de stad vinden?’  De grote gebouwen, de drukte, alle kerstverlichting en Sinterklaas en zwarte Piet. De laatste keer dat we elkaar spraken heb ik getracht dit kinderfeest uit te leggen maar of hij nu echt begreep wat ik bedoelde. Ach, dat is ook niet belangrijk.

Ik denk aan de verschillen tussen Holland en het zo rustige Zuid-Kreta. De weidsheid, de prachtige olijfbomen, de bergen en de stilte. Nu woon ik niet in een heel druk deel van de binnenstad en heb ik een prachtig uitzicht over de stad, toch is het anders.

Arrival 1

Ik ben er, parkeer mijn auto bij P1 en loop naar de centrale hal. Van de vliegmaatschappij Aegean krijg ik een app ‘het vliegtuig is geland’. Een kwartier vroeger dan gepland. Snel loop ik naar de informatieborden om te zien bij welke arrival ik hem kan verwachten. Hal 1, dat is helemaal aan de andere kant. Ik loop er snel naartoe, eenmaal daar zie ik dat de bagage op de band ligt. Ik kijk of ik hem zie staan …… nee, dan maar wachten tot hij naar buiten komt. Ik zie een klein muisje rennen langs de rand van muur op zoek naar een veilige plek.

Schiphol
Schiphol

 

Dan ineens zie ik hem, het is nog geen 5 weken geleden dat ik hem gedag zei op Kreta. Nu is hij hier en al direct onder de indruk van het grote vliegveld. Het is erg druk en laverend tussen mensen met koffers lopen we naar de parkeerplaats.

Op naar de stad

‘I’m finally here, nice!’ Ja dat is het zeker. In de auto praten we honderd uit en de tijd vliegt. Al snel rijd ik op de Utrechtsebaan de stad in. De sky line van Den Haag is vanuit hier goed te zien. ‘Big buildings’ hoor ik naast me. Een paar minuten later parkeer ik de auto voor de deur. ‘We zijn er’. In het appartement is hij verbaasd over het uitzicht ‘Amazing Penelopi’. Tijd voor lunch en de stad ontdekken!