Zomaar een dag in Preveli

Een harde wind raast om het huis en lijkt door alle kieren naar binnen te willen dringen. Het is koud en donker, de stroom is uitgevallen en dat betekent dat er ook geen warm water is.

Ik draai me nog een keer om, wil niet uit bed met dit weer. Maar dan gaat mijn telefoon, het is Rock. Of ik zin heb om in Banana Garden koffie te drinken en daarna met hem naar Lefkogia wil gaan. ‘Goed, ik kom die kant op’ roep ik en spring uit bed.

Stroom aanzetten

Eerst naar beneden om de hoofdschakelaar aan te zetten voor de stroom en dan eens zien of het lukt de grote boiler aan de praat te krijgen voor warm water. Maar als ik de knop van de boiler omzet slaat de stroom weer af. Dan maar geen warm water besluit ik. In elk geval doet de airco het en die zet ik flink hoog. Al snel is de kamer aangenaam warm en als het water kookt vul ik de teil om me te wassen. ‘Lekker ouderwets’ zeg ik tegen mezelf.

Griekse koffie

Nog geen 30 minuten later rijd ik via de olijfgaard naar Banana Garden. Psilos en Rock zitten in de caravan en hebben Griekse koffie gezet, heerlijk! In de kleine caravan staat de houtkachel flink te branden en ik pel langzaam kledingstukken af. Pfff wat is het hier warm zucht ik, de mannen lachen. Ik heb ook teveel aan, maar de wind maakt het zo koud. Het kan zo stormen hier en dan is 9 beaufort heel normaal. De bomen buigen met deze wind en deuren en ramen klapperen.

Uitzicht vanuit de caravan
Uitzicht vanuit de caravan
Wachten op de bus

Na de koffie gaan Rock en ik naar Maria in Lefkogia. Daar drinken we een raki en wachten op de bus die zoals Rock zegt een pakket meebrengt van zijn moeder. Er stopt een wit busje dat uitpuilt van de spullen. Hij loopt naar Rock en zegt ‘wil je een mooi kleed kopen voor je vrouw’ en kijkt naar mij. Nee, dank je zegt Rock. Ik loop nog even met de man mee om te kijken wat hij nog meer verkoopt. Je kunt het niet zo gek bedenken of de man verkoopt het: kleden, schoenen, vliegenmeppers, pannen, ondergoed en zo veel meer.

Van alles te koop
Van alles te koop

Dan arriveert de bus en loopt Rock naar de chauffeur. Hij komt terug met een enorme doos. We zetten de doos in de auto en rijden naar Vasilis in Asomatos. We gaan met elkaar koken, kaarten en muziek luisteren.
Als we binnen zijn wordt de doos opengemaakt en er zit van alles in. Zelf gemaakte gehaktballetjes, koekjes, cake, thee, tabak en nog veel meer. Rock zijn ogen stralen en zegt wel een paar keer ‘ow mijn moedertje heeft zo haar best gedaan’ en alles wordt opengemaakt en geproefd. Het is zo ontzettend lekker! Rock gaat zijn mama bellen om haar te bedanken. Ook Vasilis en ik spreken nog even met haar om haar te bedanken voor al het lekkers en een goede jaarwisseling te wensen.

Genieten

De mannen gaan naar buiten om houtblokken te halen, we steken de open haard aan, zetten Pink Floyd op en spelen kaartspelletjes. Een heerlijke dag en voor middernacht stap ik in de auto terug naar mijn ‘huis op de heuvel’.