‘Een nacht met jou’

Dit is mijn 06 nummer, bel me na 11 uur. Dan ben ik klaar met werken. Verbluft kijk ik in zijn mooie bruine ogen en even weet ik niets te zeggen.
Twee uur eerder vliegveld Heraklion

Ik loop met mijn koffer de ontvangsthal uit en zie Antoni staan. In de ene hand een sigaret en de andere een beker espresso fredo. Blij lachend begroeten we elkaar. Altijd mijn eerste vertrouwde gezicht als ik aankom in Kreta.

Degelijk en lichtblauw

We lopen naar de parkeerplaatsen waar een kleine lichtblauwe Fiat Panda staat. Die is de komende weken voor mij. Antoni zet de koffer in de achterbak en leunend tegen de auto nemen we de laatste nieuwtjes door en spreken af elkaar snel te zien. Eerst maar naar huis.

Lekker eten doe je bij …

Onderweg besluit ik te gaan eten bij een restaurant waar ik al 2 keer eerder heb gegeten. Ik parkeer mijn auto en zie dat het tjokvol is in het restaurant. Als ik de deur open komt de eigenaar direct naar me toe. ‘Welkom, leuk dat je er bent.’ Hij is een echte charmeur, pakt mijn hand en neemt me mee de keuken in. Daar tilt hij allerlei deksels op: gevulde courgettebloemen met rijst, rundvlees in tomatensaus en lamsvlees in yoghurtsaus. Ik kan niet kiezen en hij stelt voor van alles een beetje te nemen.

Smullen

Ik ga aan een tafeltje zitten naast de bar en al snel komt hij met 3 bordjes vol met heerlijk eten. Ik heb zo’n trek en eet alles op. Goedkeurend kijkt hij naar de lege bordjes en zet een klein flesje raki op tafel. Niet veel later komt hij terug met een bord vol zoetigheid: halva, room, flan en vanille ijs.

Een bijzonder voorstel

De ergste drukte is voorbij, de meeste Grieken zijn vertrokken. De eigenaar komt naar me toe en kijkt me aan. Ik vraag de rekening maar dan geeft hij mij een kaartje en wijst op het nummer: Dit is mijn 06 nummer. Bel me na 11 uur, dan ben ik klaar. Verbluft kijk ik hem aan en lach. Ik weet even niets te zeggen. Dan vraag ik nogmaals om de rekening. ‘Die hoef je niet te betalen, ik wil 1 nacht met jou.’ Goed zeg ik, je hoort van mij en geef hem een hand.

Van slag rijd ik verkeerd

Als ik in de auto zit barst ik in lachen uit. Heb ik weer, nog geen 4 uur in Kreta en krijg al een bijzonder voorstel van een zeer knappe Griek. Uiteraard ga ik hier niet op in. Van alle commotie rijd ik verkeerd en neem de verkeerde afslag. Maar na een tijdje kom ik uiteindelijk toch in Preveli Hills terecht. Ik vertel het verhaal aan een vriend die er hard om moet lachen.