Het systeem van de tasjes

Tijdens mijn wandelingen zie ik aan hekken of bomen plastic tasjes hangen met daarin bakjes. De ene keer leeg de andere keer gevuld met eten.

Ik heb me altijd al afgevraagd voor wie die tasjes zijn. Wie maakt het eten en hoe kom je in aanmerking voor zo’n tas? Mijn vriend Rock legt het uit. Ook voor hem hangt er elke dag een tas met bakjes aan een hek.

‘Meestal rond 1 uur brengen ze het eten Penelopi’.
Wie brengt het dan?
‘Iemand van Moni Preveli’.
En wat zit er dan in de tas?
‘Groenten, brood, rijst of pasta en soms vlees en wat zoetigheid. Best lekker. Nu kookt de ene papas wel beter dan de andere’.
Krijg je elke dag zo’n tas?
‘Ja, elke dag kan ik hier mijn tas ophalen en de volgende dag geef ik de lege bakjes weer terug’.
Wie krijgt nu zo’n tas met eten?
‘Mensen die zich hebben opgegeven’.
Wat bedoel je daarmee?
‘Ik was bij Eva toen er iemand kwam om eten te brengen. Ik heb toen gevraagd of ik ook eten kan krijgen. Ik moest papieren invullen en laten zien dat ik geen inkomen heb en vaste verblijfplaats. Nu krijg ik elke dag eten van de papas’.
Krijgen alleen mensen eten van de papas die geen vaste verblijfplaats hebben of ziek zijn zoals Eva?
‘Nee hoor, ook mensen die in een huis wonen kunnen het krijgen. Als je heel weinig inkomen hebt, ziek of invalide bent kun je eten krijgen van de papas. Je moet je dan wel aanmelden’.
Ik heb wel eens tasjes zien hangen aan een hek of deurkruk maar altijd gedacht dat de buren dit hadden opgehangen. Misschien is dat in veel gevallen ook wel zo.

Het systeem van de tasjes is de voedselbank van Preveli. Veel mensen zijn er elke dag heel blij mee en kijken net als Rock uit naar een tas met eten.