De dag voor Pasen

In Selia is het een en al bedrijvigheid. In de kerk ruikt het naar boenwas, bloemen en wierook. Het voelt alsof iedereen een beetje nerveus is voor vanavond.

Ik ben nog ver van het dorp verwijderd als ik priesters hoor zingen. Prachtig is het en dan ineens stopt het, heel abrupt. Dat is vreemd mompel ik in mezelf. Als ik bijna bij de kerk ben begint het zingen weer en het stopt net zo abrupt. Een cd, ja dat kan natuurlijk ook zeg ik tegen mezelf als ik het laatste steile stuk omhoog loop.

Druk, druk, druk

Ineens sta ik op het drukke plein voor de kerk van Selia. Kinderen spelen verstoppertje, mannen in auto’s rijden voorbij en roepen en gebaren naar elkaar. Jongens krijgen opdrachten van de vrouwen die druk aan het poetsen zijn in de kerk. Het is een en al bedrijvigheid in en rond de kerk.

Ik steek mijn hoofd om de deur van de kerk en kijk naar binnen. Het ruikt naar boenwas, bloemen en wierook. Vrouwen met gekleurde schorten voor zijn druk in de weer met bloemen schikken, poetsdoeken, bezems en emmers met sop. Ze praten snel en hard door elkaar. Ik versta flarden van wat ze zeggen.

Een lieve tandeloze lach

Buiten ga ik op een bankje zitten kijken naar dit schouwspel. Dan stopt er een busje en de zijdeur schuift open ‘de bakker’. Ik loop er naartoe en luister naar de oude mannen en vrouwen die brood kopen. Dan pakt een klein oud vrouwtje mijn arm en lacht een lieve tandeloze lach. Ze is helemaal in het zwart gekleed en heeft prachtige lichtblauwe ogen en een lange grijze vlecht. Ik versta niet alles wat ze zegt en hoop te knikken op de juiste momenten. Dan strijkt ze over mijn wang en loopt weg.

Naar de kerk op de berg

De kerk die je vanuit Plakias, Mirthios en omgeving ziet is de kerk op de berg, naast het kerkhof. Hier zijn de grotere jongens aan het werk gezet. Ze vegen de straat schoon, stoppen bladeren in een zak en kloppen de kleden.  Af en toe komt er een auto de berg oprijden om iets te brengen en gaat dan weer terug de berg af. Iedereen is druk en lijkt wel een beetje nerveus voor wat komen gaat.