Van Mourné naar Asómatos

Vandaag geen geitenpaden maar adembenemende vergezichten, mooie bloemen, prachtige oude olijfbomen en enorm grote agaven. Geweldig!

Ik zit op balkon met een kop koffie, het is vroeg en ik kijk uit over de bergen. Er staat een stevige wind die de takken van de olijfbomen doet buigen. Vandaag een korte wandeling van bijna 12 kilometer. We starten op 550 meter hoogte, klimmen naar 700 meter, dalen naar 100 meter en eindigen op 220 meter hoogte.

De start

We beginnen in Mourné en lopen via zandpaden en deels verharde wegen naar Frati. De vergezichten zijn adembenemend. Na ongeveer 1,5 uur komen we aan in Frati, een piepklein dorpje. Bij een oude yiayia (oma) – helemaal in het zwart gekleed – drinken we een kop bergthee. Ze heeft speciaal voor ons het kafenion geopend, zegt de gids. Ik kijk naar haar mooie gezicht, vol rimpels en heldere ogen die ons nieuwsgierig aankijken. De gids helpt haar in de keuken met thee maken. Na een tijdje komt ze aangelopen, een trage pas met een dienblad vol kopjes. De gids volgt haar met de theepot. Als iedereen een kopje heeft gaat ze binnen zitten aan een tafeltje.

Onderweg van Mourné naar Frati
Onderweg van Mourné naar Frati

Na de thee begin ik met opruimen en de anderen volgen mijn voorbeeld. We brengen onze kopjes naar de keuken en de yiayia kijkt ons blij aan. Ik loop naar haar toe en geef haar spontaan een zoen op haar wang ‘ευχαριστω πολυ γιαγια’  Ze pakt mijn hand en knijpt er zachtjes in.

Van 700 naar 100 meter

We verlaten het dorpje en gaan richting Kourtaliotiko kloof. De wind is sterk en de weg slingert naar beneden de kloof in. De kloof is imposant en enorm indrukwekkend. Ik voel me heel klein met die grote rotsen.

In de kloof waait het nog harder en we lopen achter elkaar aan. Een wandelpad is er niet. Geitjes lopen over de rotsen, roofvogels zweven in de lucht op zoek naar een prooi. We zijn allemaal stil, onder de indruk van de grootsheid. Bij de trap, die leidt naar het kerkje Agios Nikolaos, gaan we naar beneden. Voorbij de kerk lopen we naar de watervallen waar het water met enorm veel lawaai naar beneden stort.

De waterval in de kloof
De waterval in de kloof

Na alle trappen te zijn afgedaald gaan we nu weer een deel omhoog. Halverwege slaan we een onverharde weg in en lopen zo verder naar boven, richting Asómatos. Bij de slagboom lopen we een stukje over het asfalt en iets verder slaan we af naar een grindpad.

Een prachtig uitzicht over Preveli

Het uitzicht vanaf hier over Preveli is zo mooi. Ook al zie ik het elke dag als ik hier ben, het verveelt niet. De gids weet ontzettend veel van planten en bloemen en alles wat we tijdens de wandeling aanwijzen benoemt hij. Dat maakt de wandeling extra leuk en interessant. Er is ook zoveel te zien.

Uitzicht over Preveli
Uitzicht over Preveli

We zijn er bijna, nog een klein stukje omhoog en we staan in Asómatos. De wandeling eindigt in het museum van Papa Michalis Georgoulakis. Een leuk museum met een bonte verzameling aan spullen. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om het museum te bezoeken.