Penelopi was here

Wie kent niet de slogan ‘Eliza was here’ van het reisbureau met leuke stukjes tekst over belevenissen en ervaringen van Eliza.

Eliza gaat net als Penelopi op zoek naar ongerepte plekjes, avontuur en mooie verhalen.

Logeren in Victoria Plakias

Ik logeerde een week bij Victoria Plakias. Een nieuwe appartementen/studio locatie net buiten Plakias. Manolis en zijn vrouw Victoria zijn net gestart met hun bedrijf.

Na 2 maanden hard werken hebben ze de plek omgetoverd tot een klein paradijs. Alle appartementen en de 2 studio’s zijn geverfd in zachte tinten blauw, groen en geel. De kleuren die je hier in de natuur ook ziet: zee, lucht, olijfbomen en de zon.

De tuin is één bloemenzee en tussen de bomen staan picknicktafels waar je kunt relaxen in de schaduw en genieten van het prachtige uitzicht op Timios Stafros, de olijfbomen en de bergen.

Ruim appartement

Manolis heeft mij een groot appartement met een aparte keuken, badkamer en 2 slaapkamers gegeven. De kamers en keuken zijn in zachte tinten blauw, groen en wit geschilderd. Ik als een roos, wat een fijn bed en wat is het hier heerlijk rustig. Als ik wakker word trek ik een jurk aan en loop naar de taverna voor een espresso fredo, mijn favoriete koffie hier.

Het terras van mijn appartement grenst aan de tuin met prachtige oude olijfbomen. Op de achtergrond hoor ik heel zacht Jazz muziek en de vrolijke stem van Irini die klanten helpt in de taverna. ‘Roomservice’ hoor ik even later als ze de koffie komt brengen.

Een nieuw avontuur

Victoria en Manolis komen niet uit deze streek maar wonen in het zuidoosten van Kreta ver voorbij Matala. Manolis werd jaren geleden verliefd op dit gebied met zijn ruigheid en ongerepte natuur. Geen massa toerisme zoals je in het noorden veel ziet. Hij vond werk als kapitein op de boot die een paar keer per dag op en neer vaart tussen Plakias en Preveli beach.

Elke zomer werkt hij hier en na het seizoen (half oktober) gaat hij naar huis om in de olijfgaard aan de slag te gaan. Nu zijn ze samen een nieuw avontuur gestart hier in Plakias. Overdag vaart Manolis nog steeds met de boot op en neer tussen Plakias en Preveli beach. Victoria en Irini zorgen voor de logés en de klanten in de taverna van Victoria Plakias.

Genoten en te snel voorbij

Mijn week hier is omgevlogen en ik heb genoten van mijn verblijf. De avonden zittend op het terras, kijkend naar de sterren. Samen met Manolis en Irini de tuin water geven als de zon onderging en de mooie verhalen van hen en van vrienden die op bezoek kwamen. En dan de muurschilderingen die je overal ziet binnen in de appartementen, de taverna en buiten op de gebouwen. Het maakt het helemaal af!

Ik wens hen een goede zomer ‘Καλο καλοκαιρι´ als ik vertrek. Het was een heerlijke week!

Ook logeren in Victoria Plakias

Wil je hier ook verblijven? Kijk dan op booking.com Victoria Plakias of stuur een e-mail naar victioriaplakias@gmail.com. Het complex ligt heel centraal, op loopafstand van de bushalte, Plakias, Damnoni beach en Calypso bay. Prachtige stranden, gezellige tavernes en een goede uitvalsweg voor mooie wandelingen. Ook in de winter kun je in een van de appartementen of studios verblijven.