Wonen aan het strand

Aan de rand van het strand naast een boom staat een auto geparkeerd. Het verblijf van rastaman en Maria samen met hun 3 hondjes.

Vorig jaar september namen we afscheid van elkaar. Verliefd tot over zijn oren vertrok hij met zijn vriendin naar het noorden van Kreta. In maart dit jaar bel ik hem op, benieuwd hoe het met hem gaat. Ik hoor dat de relatie voorbij is en hij samen met zijn goede vriendin Maria bij haar moeder woont. ‘Deze zomer kom ik terug Penelopi, dan zien we elkaar’ zegt hij.

Het is juni, ik ben in Kreta en mijn telefoon gaat. In het schermpje zie ik staan ‘rastaman’. Als ik opneem roept hij ‘Που εισαι Πηνελοπι; Ειμαι το Πρεβελι.’ (Waar ben je Penelopi? Ik ben in Preveli). ‘Niet in Preveli en ook niet in de buurt’ zeg ik.

Wonen aan het strand

Een paar dagen later ga ik hem opzoeken in Georgioupolis. Samen met Maria verkoopt hij zelfgemaakte sieraden aan het strand. Een leuke maar erg toeristische plaats een uur rijden vanuit Preveli.

Het witte kerkje in Georgioupolis
Het witte kerkje in Georgioupolis

Net voor het pad naar het witte kerkje in zee zie ik hem zitten in de schaduw van een Armiriki-boom. Hij heeft nog steeds dreadlocks tot aan zijn billen. Maria zit in een stoel links van hem. De honden liggen aan zijn voeten te slapen. Rechts van rastaman staan de tableaus met sieraden, armbanden en kettingen. Al die kleuren trekken mijn aandacht.

Zelfgemaakte armbanden in allerlei kleuren

Slapen in de auto

Achter de boom staat hun auto volgeladen met spullen, zowel in de auto als op het dak. Ze wonen in en om de auto en ’s avonds koken ze op een campinggasje hun maaltijd en delen dit met de 3 hondjes. ‘Waar slapen jullie’ vraag ik. ‘In de auto Penelopi, we hebben goede matrassen.’ Rastaman laat me zien hoe de matrassen worden uitgerold en omringd met kussens voor een goede nachtrust. ‘Een heerlijk bed’ zegt Maria.

Ik kijk naar hen en vraag aan rastaman ‘ben je gelukkig?’ ‘Ja, Penelopi, het is goed zo’ zegt hij.

Rastaman in de schaduw van de boom.
Rastaman in de schaduw van de boom.