Een grote zak vol met faskomilo

Pling, het geluid van mijn telefoon. Ik kijk en zie een foto van Vasilis met een grote witte zak naast zich.

Vasilis met de grote zak faskomiloKostas stuurt me een foto en schrijft: mijn vader heeft faskomilo (salie) voor je geplukt. Verbluft kijk ik naar de foto en zeg tegen Despina ‘kijk wat Vasilis voor mij geplukt heeft, een enorme zak met faskomilo’. Heerlijk zegt ze, ga even kijken dan kom je later terug.

Ik ben in de keramiekshop in Asomatos waar Despina werkt en loop de weg af naar beneden. Naar het huis van Vasilis. Kostas is aan het schoonmaken in zijn toekomstige winkel. De garage is de afgelopen weken omgetoverd tot een winkel. Nu nog inrichten en dan kan hij starten.

‘Mijn vader is boven, hij wacht op je’. Ik loop de trap op en klop op de deur. Al snel doet hij open en zegt ‘ελλα, παμε στην κουζινα’ (kom mee naar de keuken). De geur van faskomilo vult het huis. Het ruikt heerlijk.

Voor jou

‘Dit is voor jou’ en hij wijst naar de grote zak die op de grond staat. ‘Dat heb ik op het land geplukt. Je bent er toch al een keer geweest?’ vraagt hij. Jazeker, het land ligt hoog. Het uitzicht is er prachtig over alle dorpen in de omgeving en de zee. De natuur is er grotendeels ongerept op wat schapen, geiten, bijenkassen en olijfbomen na. Vasilis legt uit waar ik faskomilo allemaal voor kan gebruiken. Een wondermiddel is het zegt hij en heel gezond.

Dit past niet in mijn kofferFaskomilo

We zitten aan de keukentafel en ik kijk naar de zak. Die is groter dan de inhoud van mijn koffer. Ik vraag hem wat ik nu moet doen want het moet eerst drogen. Maar waar? Vasilis stelt voor om het in mijn kamer in Preveli op een groot laken uit te spreiden, maar daar heb ik helemaal geen ruimte voor. Ik ‘woon’ klein leg ik hem uit. Dan leggen we het op de tafel in de woonkamer zegt hij. Nee, dat is ook geen goed idee. Het kan hier niet 2 weken in jullie woonkamer blijven liggen om te drogen. Hij lacht en haalt zijn schouders op. Ik vraag Despina of zij ruimte heeft, is dat goed? Ik kijk hem vragend aan. Prima zegt hij en lacht.

Ik bedank hem en zeg dat ik het erg lief vind dat hij dit voor mij heeft gedaan. ‘Ach, het is niets’ zegt hij. Als ik wegga legt hij een laken over de tafel en spreid de faskomilo uit.

Ruimte gezocht

Terug bij Despina leg ik haar uit dat ik een ruimte nodig heb om de faskomilo te drogen. ‘Ow dat heb ik wel, morgen regelen we alles’. De volgende dag ga ik naar Vasilis en samen stoppen we de faskomilo weer in de zak.

Despina heeft een kamer die ze niet gebruikt, waar het donker is en het raam op een kier kan staan met een hor ervoor. Daar spreiden we de faskomilo uit op een groot laken dat we op de tafel hebben gelegd. ‘Dit ruikt heerlijk’ zegt ze.

Droog na 14 dagen

De faskomilo heeft 14 dagen gedroogd en kan verzonden worden. Despina maakt het pakket in orde en na 10 dagen ontvang ik een grote doos met daarin bergthee en heel veel faskomilo. Mijn huis ruikt heerlijk, de geur brengt mij in gedachten terug naar Zuid-Kreta.