Maak je eigen tafelolijven

Heb je een olijfboom(pje) in de tuin of op balkon en hangen daar olijven aan? Genoeg om er een potje mee te vullen? Dan kun je daar je eigen tafelolijven van maken. Hoe je dat doet lees je hieronder.

In Kreta eet ik graag olijven, vers ingemaakt door vrienden. Hiervoor gebruiken zij vaak de grote olijven van de Throumba of de kleine olijven van de Tsounato. Maar er zijn ontzettend veel soorten olijven die je kunt inmaken en elk land of eiland heeft wel zijn eigen olijfbomen. De bekendste Griekse tafelolijf is de Conservoliá.

Veel olijven rijpen niet aan de boom. Misschien heb je er al eens enthousiast in je mond gestopt en snel uitgespuugd vanwege de bittere smaak. Er zijn weinig soorten die aan de boom rijpen. Een ervan is de Throumba. Deze olijven rijpen aan de boom en zijn daardoor minder bitter.

Aan de slag

Pluk de olijven eind oktober, begin november. Rond Plakias starten de meeste bewoners rond 10 november met plukken. Gebruik alleen de goede olijven zodat je ze lang kunt bewaren.

Voorbereidingen
  • kerf de olijven in met een scherp mes, 2 keer over de lengte zonder de pit te beschadigen
  • bereid de pekel voor
  • je hebt voor 1 kilo olijven 1 liter water nodig met 100 gram zout
  • leg de olijven in een kom in het pekelwater
Bereidingswijze 1
  • zorg voor 1 of meerdere schone glazen potten met deksel
  • doe de olijven in het pekelwater zoals hierboven beschreven
  • schud de pot elke dag (goed schudden)
  • ververs het pekelwater elke 3 dagen voor 1 maand lang
  • daarna kun je de olijven eten of bewaren in olijfolie
Bereidingswijze 2
  • leg de olijven in het pekelwater zoals hierboven beschreven en laat 2 dagen staan
  • laat ze vervolgens in vergiet uitlekken
  • doe ze terug in de kom met water, verdund met azijn. De verhouding is 4:1 en laat dit weer 2 dagen staan
  • laat ze na 2 dagen weer uitlekken in een vergiet
  • doe de olijven nu in een glazen pot met deksel en bedek ze met olijfolie totdat ze helemaal onder staan
  • je kunt er wat oregano of een laurierblad aan toevoegen

Gebruik goede olijfolie voor het inmaken, zoals de tsounato of koroneiko van Penelopi.

Let op: de potten moeten op een donkere en koele plek worden bewaard. Je kunt de olijven ongeveer 1 jaar bewaren. Heb je geen koele en donkere plek? De potten kunnen ook in de koelkast. Bewaar je de olijven in pekelwater dan is het goed ze voor het opdienen af te spoelen, dan zijn ze minder zout.

Koroneiko olijven in Mariou
Koroneiko olijven in Mariou