Onduidelijkheid maakt onzeker

Kan ik binnenkort nu wel of niet naar Kreta? Die vraag stel ik mezelf regelmatig. De regels veranderen bijna dagelijks en die onduidelijkheid zorgt bij mij voor onzekerheid.

Via Messenger ontvang ik een link naar een nieuwsbericht waarin staat dat toeristen vanaf 15 juni weer welkom zijn in Griekenland. ´Je moet dan vliegen op Athene en daar overstappen naar Heraklion´ mailt Stavros. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en zingend loop ik door het bos, een brede glimlach op mijn gezicht. Niets houd mij tegen om mijn geluk en blijheid te uiten. Want Kreta komt steeds dichterbij. In mijn hoofd tel ik de weken, de dagen die ik hier nog ben en wat ik nog moet regelen.

Kreta vanuit de lucht

15 juni wordt 1 juli

Maar ik was te blij, te goedgelovig. Want de Griekse regering heeft einde van de middag alweer anders besloten. In het bericht dat ik via Messenger ontvang staat dat Griekenland toeristen uit bepaalde landen niet toelaat vanaf 15 juni. Nederland staat ook in die lijst. ´Oké, dan kom ik 2 weken later app ik Stavros.´

Maar ook voor die datum gelden restricties. De Griekse regering denkt erover om alleen landen toe te laten waar het besmettingscijfer laag is. Aangezien Nederland nog tot 15 juni de status code oranje heeft is niet duidelijk of Griekenland toeristen uit Nederland op 1 juli toelaat.

Het wordt misschien 15 juli appt Stavros. Ik zoek verder en lees in een artikel die op de lijst staan voor 15 juni misschien pas 15 juli welkom zijn op Griekse bodem. Wie weet veranderd het allemaal nog app ik terug. Mijn blije gevoel waarmee ik mijn dag begon is weg, foetsie.

Testen voor vertrek

Waarom heeft de EU het voorstel van Griekenland om iedereen die wil reizen te laten testen op corona van tafel geveegd? Wat was de reden? Als landen bang zijn dat er een piek komt dan was dit toch een uitkomst? Laat mensen die willen reizen het zelf betalen. Daarbij wordt het vliegen sowieso een uitdaging als ik alle voorzorgsmaatregelen lees op de websites van de vliegmaatschappijen.

Een momentopname

Een coronatest is een momentopname en is 72 uur geldig en moet kort voor het vliegen zijn afgenomen. Het geeft in elk geval meer zekerheid dat de toerist die in het vliegtuig stapt het op dat moment niet heeft. Ik vind het geen enkel probleem om de test zelf te moeten betalen. Ik had alles al geregeld en contact gehad met AMS in Hoofddorp. Zodra ik een vlucht heb die doorgaat was een afspraak voor een test zo gemaakt. Binnen 24 uur zou ik dan de uitslag krijgen en in het vliegtuig stappen (als ik negatief ben).

Zal ik het proberen app ik Stavros, een vlucht zoeken en me laten testen? Wie weet lukt het dan om in juni of juli te reizen met een negatieve coronatest in mijn hand.

Aegean airlines

Genieten van het moment

Voorlopig probeer ik zoveel mogelijk te genieten van elke dag op de Veluwe. Ik ben veel buiten aan het wandelen of fietsen. Maar soms overvalt het alleen zijn en mis ik het om te werken. Voorlopig volg ik het nieuws en wie weet kan ik binnenkort naar Kreta. Ik blijf hoopvol.