Hallo, mijn naam is Sylvia Smithuis en ik verhuis deze zomer naar Kreta. Eindelijk heb ik de stap durven zetten en volg ik mijn hart. Ik heb mijn baan opgezegd en mijn huis verkocht en begin aan een nieuw leven. Een leven dat zo anders is dan in Holland.

Wonen op Kreta

Toen ik in 2012 voor het eerst door de Kourtaliotiko kloof reed werd ik op slag verliefd op dit deel van Kreta. De adembenemende vergezichten, de prachtige natuur en de mensen. Het duurde uiteindelijk 3 jaar voor ik terugging. Eenmaal terug wist ik het zeker, hier wil ik zijn!

Inmiddels heb ik hier een leven opgebouwd en ken ik veel mensen. De eerste jaren woonde ik in een studio in Preveli Hills, aan de uitlopers van de Kourtaliotiko. Maar de studio werd te klein en ik wilde graag een eigen voordeur. In mei 2019 ben ik daarom verhuisd naar het authentieke bergdorp Mariou.

Ik woon nu in een appartement van een huis dat meer dan 200 jaar oud is, met kleine ramen en dikke muren. Het interieur van het gedeelte dat ik huur is wel aangepast aan de wensen van deze tijd: ik heb een moderne badkamer en keuken.

Blog: Penelopi in Kreta

Sinds 2017 schrijf ik over mijn leven op dit eiland. De blogs gaan over wat ik meemaak, mijn vrienden, de mensen die ik ontmoet of waar ik mij over verwonder.

De naam Penelopi kreeg ik in 2016 in Banana Garden. Een grote tuin vol bananenplanten, fruit- en olijfbomen aan de rivier in Preveli Hills. De eerste keer dat ik daar kwam ontmoette ik er 4 mannen die aan een picknicktafel tavli zaten te spelen. Toen zij zich voorstelden bleken 3 van hen Giannis te heten. Dat vond ik lastig, dus bedacht ik bijnamen voor hen en ook zij verzonnen een bijnaam voor mij: Penelopi.

Biologische olijfolie en honing uit Asomatos

In Nederland verkoop ik biologische olijfolie en honing uit Kreta. De extra vergine olijfolie en natuurhoning koop ik direct van de boeren uit Asomatos. Een klein traditioneel bergdorp net na de Kourtaliotiko kloof in het zuiden van Kreta. Het dorp is omringd met olijfbomen en grote velden met thymari (tijm). Soms lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Lees mijn blogs en volg Penelopi in Kreta op Facebook.